|  Cărți   |  Carte: De ce iubim femeile – Mircea Cărtărescu

Carte: De ce iubim femeile – Mircea Cărtărescu

Citind un articol despre DT cineva (rămas anonim) mi-a recomandat De ce iubim femeile de Mircea Cărtărescu. Mi-a spus că m-aş regăsi printre paragrafe. Didi are aceeaşi părere. Când mi-a împrumutat cartea mi-a spus: „Vezi că în final ai să regăseşti unele din mesajele tale„. A fost suficient că să vreau să citesc această carte. În plus chiar eram curios cum scrie altcineva despre femei.

Despre Mircea Cărtărescu am auzit că ar fi câştigat aproximativ 500.000 euro din cărţile publicate şi că ar fi un fel de recordman la încasări în România. Poate unicul (sau oricum printre cei foarte puţini) care ar putea trăi numai din scris.
Recunosc că am citit De ce iubim femeile cu curiozitate. Îmi amintesc că atunci când vroiam să las cartea jos să fac altceva, îmi spuneam: „Hai să mai citesc şi următoarea poveste şi mă opresc.„. Descrierile lui despre femei sunt frumoase şi captivante. Unele din ele îmi par exagerat de dure. Eu le-aş fi scris mai moale. Dacă stau bine să mă gândesc asta înseamnă să fii un scriitor adevărat: să scrii fix aşa cum cum vezi. Una din descrierile care pe mine m-au surprins este cea a primei femei cu care a făcut dragoste. În opinia mea dacă ai ajuns să faci dragoste cu o femeie înseamnă că te-ai uitat, ai văzut şi ai ales să se întâmple. Nu aş putea înfiera persoana respectivă după. O explicaţie ar putea fi momentul în care a scris povestirea. Mă întreb ce ar fi scris dacă şi-ar fi notat gândurile atunci, imediat ce a ajuns acasă.
În schimb îi împărtăşesc opinia că cei care au avut puţine femei le descriu mult mai bine. Cred că la categoria asta mă încadrezi şi eu (la fază cu numărul, nu cea cu calitatea descrierii; să nu comparam soricelul cu elefantul). Mai cred că secretul nu stă în număr, ci în calitate. Per total cartea a fost o experienţă plăcută şi utilă. Nu ai să afli de ce iubești tu femeile, dar vei afla de ce le iubește Mircea Cărtărescu. O parte din motivele lui sunt și ale tale și asta te va face să te simți bine că nu ești singurul ciudățel.
Hai să citim şi autori români contemporani! Să începem, de ce nu cu: De ce iubim femeile, de Mircea Cărtărescu.

Această carte poate fi cumpărată de aici.

Comentarii:

  • 15 iunie 2011

    Am avut cartea asta in format audio, si am incercat in van sa trec de primele 20 de minute de auditie. M-a frapat prea mult cu denumirile lui fata de organul genital feminin, m-a socat cu expresiile lui licentioase si-asa mai departe. Mie Cartarescu mi se pare over-rated. Am citit si Orbitor [doar la Aripa Stanga am rezistat], precum si REM [o mica nuvela ceva mai digerabila], iar concluzia mea e ca, daca inserezi destule simboluri in textul pe care-l scrii, probabil lumea o sa te considere intr-atat de profund incat sa devii vandabil. Aceeasi chestie cu expresiile licentioase am patit-o la Singur sub dus, de Dan Chisu, care e PLIN de vaginuri [numai ca nu asa le spune] si penisuri, dar macar el povesteste intr-un stil aproape comic si clar golanesc, astfel incat nu devine deranjant. Nu stiu cum poti amesteca sentimentele nobile [gen dragoste sau tandrete] cu denumiri de prin cartier. Ce valoare mai are unirea sexuala dintre un barbat si o femeie daca ne raportam preponderent la organele lor genitale, si nu la actul in sine, care inseamna, pana la urma, o abandonare a celor doua fiinte, regasirea celuilalt si, in genere, ceva frumos. Chit c-o fi sex animalic sau dragoste, pana la urma tot ceva frumos e, nu e P**** loves P***. :))

    Răspunde
  • 15 iunie 2011

    Buna Bibliophile,

    Decunosc ca nu am remarcat excesul de expresii licentioase. Asta probabil pentru faptul ca sunt barbat si poate mai putin sensibil. In schimb am aceeasi parere cu tine legata de excesul de simboluri si scrisul intr-un registru oarecum inalt (cel putin pentru nivelul la care ma aflu eu).

    Foarte probabil urmatoarea carte este despre un autor care scrie pe intelesul tuturor. Iar asta mi se pare foarte greu de realizat.

    Răspunde
  • 22 iulie 2011
    Anonim

    Mie aceasta carte mi-a placut enorm , in special ultime pagini …care asa intr-un amalgam de cuvinte exprima trairi si sentimente ale "bestiilor masculine" catre "odoarele feminine". Este frumos, senin si placut sa descorperi de ce iubesc barbatii femeile, iar in ceea ce priveste limbajul….intotdeaiuna trebuie sa ni-l imbogatim fie cu expresii licentioase…fie cu expresii "golanesti". P.S. simbolistica poate fi mult mai usor recunoscuta in poeziile lui Bacovia….dar rabdare sa ai… Asadar , felicitari Marius!

    Răspunde
  • 22 iulie 2011

    Buna Anonim,

    Tocmai am primit comentarii de la un Anonim pe mai multe articole si cred ca sunt toate de la tine. Multumesc ca ai avut rabdare sa citesti mai multe articole.

    Am constatat ca ultimele pagini sunt cele mai apreciate. Oarecum era si firesc. De asemenea am discutat cu mai multe persoane de sex feminin despre aceasta carte si ele se impart destul de brutal in doua categorii: cele care apreciaza cartea (in mare datorita ultimelor pagini) si cele care o considera total misogina (in ciuda ultimelor pagini).

    Daca stau bine sa ma gandesc poate chiar asta e motivul pentru care cartea a avut succes: pentru ca a polarizat masele.

    Ne auzim la urmatorul comentariu.

    Răspunde
  • 12 octombrie 2013

    Salut. Te-am găsit după un search pe google – De ce iubim femeile. Premeditez de 7 ani să ies public cu un punct de vedere pe această temă. Dar abia astă vară mi-am creat blog. Iar azi am publicat un prim articol, dintr-un serial pe care vreau să-l duc extrem de departe. Pentru cei care Simt și Gândesc în egală măsură.

    Răspunde
  • 13 octombrie 2013

    Bafta!

    Răspunde

Adaugă un Comentariu: