Singapore. Iubire de pe aeroport.
Marina Bay Hotel – www.marinabaysands.com |
Unul din lucrurile care chiar m-a șocat este că faptul că au taximetriști cinstiți. Scumpi, dar cinstiți. Eu sunt obișnuit cu țepele de pe aeroport. De fiecare dată când, neavând alternativă, a trebuit să iau taxiul, cursa de la aeroport la hotel a fost măcar dublă față de cursa de întoarcere, hotel – aeroport, asta în ciuda unor negocieri strașnice. Așa că mi-am aruncat buzduganul și am întrebat clientul: „– Prietene, cum fac și eu să nu iau o țeapă prea mare la aeroport?„, iar răspunsul a fost pe măsură: „– Dude! This is Singapore! There are no scams!„. Când ieși din aeroport, găsești indicatoare către taxiuri. Stai la o coadă organizată, la capătul căreia un nene te distribuie către următoarea mașină disponibilă. Există 3 culori de taxiuri pentru oamenii de rând: albastru, gri și roșu. Taxiurile negre sunt mai scumpe și sunt mașini gen limuzină.
– Hi!
– Hi! – zic și eu.
Trecem de How are you?, facem cunoștință, constat că este purtătoarea pantofilor negri, cu toc înalt, pe care îi remarcasem de când am intrat în bar și ajungem la: What do you do for a living?. Bucuros de oportunitate, dau drumul la poveste: tânăr antreprenor, estul Europei, călătoria, Australia, bla, bla, bla. Ce mai! Eram un fel de Florin Piersic, în sceneta cu castravetele dicotiledonat. Când mi-a venit rândul să ascult, Grădina de Jad (căci aceasta ar fi traducerea numelui domnișoarei), mi-a dat-o la temelie:
– Eu vând piane!
– Ce fel de piane?
– Piane Steinway. Sunt foarte fericită pentru că astăzi am vândut un pian.
– Și cam cât costă unul?
– Cam 140.000 $
Deja-vu! Ce mâncați mai aici în Singapore de scoateți sumele astea? Tăieței de orez mănânc și eu acasă, în Românica mea, dar sumele astea nu prea îmi stau prin vocabular. Am mai luat o gură strașnică de bere, mi-am văzut chipul în luciul halbei și mi-am zis: „-Hai acasă, că nu e loc de tine prin Singapore!”.
De la pian am ajuns să discutăm despre muzică, pe urmă despre operă și într-un final despre literatură. Ea mă întreabă:
– Ai auzit de Tolstoi?
– Tolstoi? întreb eu pentru confirmare.
– Da. Este un scriitor rus!
Mă apropii de ea, o cuprind cu mână de după umăr, privesc în zare, iar faptul că eram pe o terasă la etajul 30-40, mă ajuta să creionez peisajul, și îi spun:
– Domnișoară! Știți dvs. comuna Ruginoasa din județul Iași? Acolo locuiește bunica mea. Din fundul curții, pe o cărare de pământ, lată de vreo 50 de centimetri, ieși în grădină, iar de acolo o ții tot înainte, pe cărare! Nu mergi prea mult și dai de Tolstoi! Păi dacă nici noi nu știm cum e cu rușii, atunci cine să știe? Poate doar ucrainienii să fi aflat mai multe, între timp.
Monica
Atat? Voiam mai mult :))
Marius Mihalca
:)) Daca nu mai avem, de unde sa dam!