|  Teatru   |  Teatrul Național de Operetă: Romeo și Julieta

Teatrul Național de Operetă: Romeo și Julieta

Întâmplarea face ca noua clădire a Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” să fi fost amplasată vis-a-vis de biroul meu. Am luat parte la fiecare etapă a construcției și mereu m-am întrebat ce urmează să fie cutia mare și roșie, cu o formă ciudată. Odată ce s-a deschis am tot căutat să ajung, dar plecările frecvente, faptul că majoritatea spectacolelor sunt Sold Out, dar mai ales providența, m-au împiedicat să ajung. Duminică am avut ocazia perfectă. 
Noua clădire a fost special proiectată pentru a deservi Teatrul Național de Operată „Ion Dacian” și beneficiază de: sală de spectacol cu 550 de locuri și o acustică pe măsură, foaier pe două niveluri cu bar și capacitate de 150 de persoane, zone de repetiții pentru cor și balet, sală de repetiții pentru orchestră, etc. Mie mi-a plăcut tare mult noua sală și m-am simțit foarte bine acolo.

Dacă te gândești la punerea în scenă tragediei Romeo și Julieta, o posibilă întrebare care ți-ar putea veni în minte este: „Cum montezi o piesă care a fost publicată în 1597 și de atunci se joacă încontinuu?„. Nu știu cum era viața la Londra când a publicat William Shakespeare piesa, dar îți pot spune că în Moldova era domnitor Ieremia Movilă. 
Ce pot spune cu certitudine este că optând pentru o pentru o punere în scenă avangardistă, sub forma unui spectacol de pop-rock, cu mici accente de hip-hop, Romeo și Julieta capătă noi valențe și ar putea fi poveste oricărui tânăr care o arde prin Piața Romană. Acum sincer? Cine se gândește, atunci când se pregătește să meargă la Romeo și Julieta, că urmează să-l vadă pe Mercutio arătându-i the finger unui reprezentant al taberei adverse?

Pentru cei care nu știu, spectacolele de la Teatrul Național de Operată „Ion Dacian” au distribuție dublă și se joacă alternativ. Spectacolul pe care l-am urmărit eu este regizat inteligent de Kérenyi Miklós Gábora (KERO) și a avut în rolurile principale pe Jorge (Romeo), Cristina Blendura (Julieta) alături de favorita mea all time Georgiana Mototolea (Lady Capulet), Mi-au plăcut în mod deosebit Filip Ristovski (Mercutio) și Claudia Maru-Hanghiuc (Doica).

Nu insist pe scenariu, presupunând că într-un fel sau altul, lumea îl cunoaște. Cine chiar este interesat de un sinopsis îl poate citi, folosind acest Wiki link: Romeo și Julieta.

Romeo și Julieta este un musical încântător, o încercare reușită de a readuce iubirea, în forma ei pură, ca și concept de viață, dar transpusă într-un mod vesel, ușor de digerat de către întreaga audiență. Pe alocuri mai liberal, musicalul Romeo și Julieta reprezintă o producție complexă ce include muzică, dans, voce, interpretare ce justifică întru-totul ropotele de aplauze de la finalul spectacolului. Sunt un mare fan al trupei de balet, al Teatrului Național de Operetă. Fără această echipă, spectacolele chiar nu ar mai fi la fel. Îmi plac teribil momentele în care pe scenă sunt peste 30 de personaje și toți dansează și cântă, de nu mai știi unde să te uiți, atras fiind de multitudinea de detalii.

Decorul este unul reușit. Scena este într-o continuă transformare și fiecare moment beneficiază de un cadru perfect balansat, astfel încât muzica să pătrundă fără cel mai mic impediment. Costumele urmează și ele linia avangardistă, în sensul că nu au rămas tributare epocii și se înscriu, cu mici excepții, în linia pop-rock a spectacolului.

Una peste alta recomand cu căldură spectacolul Romeo și Julieta, ca fiind un aperitiv perfect al unei nopți în doi. Garantez pentru începutul serii. De restul te ocupi tu.

Sursa foto: http://metropotam.ro

Sursa foto: http://metropotam.ro

Sursa foto: www.cugetliber.ro

Sursa foto: www.radioromaniacultural.ro

Sursa foto: www.agentiadepresamondena.com

Sursa foto: www.opereta.ro

Sursa foto: www.opereta.ro

Adaugă un Comentariu: