Carte: Un1v3r2ul n02tru m4t3m4t1c – Max Tegmark (II)
Galaxia Calea Lactee – intre 100 și 400 miliarde de stele. Sursa: Wiki |
Cele două teorii ale relativității înglobează fizica clasică și aduc răspunsuri concrete pentru macro-cosmos (stele, galaxii, constelații, roiuri, găuri negre, etc.). La nivel subatomic teoria relativității în oricare din formele ei nu este valabilă. Acest domeniu a fost preluat de către alți fizicieni care au produs teoriile mecanicii cuantice.
Progresul tehnologic a dus la construirea acceleratoarelor de particule (chestiile alea de au formă de cerc cu lungimea de câțiva kilometri și găzduiesc în fața porții mereu proteste cu semeni de-ai noștri îngrijorați că o să producă o gaură neagră care ne va înghiți planeta și Universul). Când fizicienii au reușit să ciocnească atomii au observat că aceștia se sparg în bucăți, pe care le-au numit protoni, neutroni și electroni. Asemeni unui copil care dă cu jucăria de pământ de moare bunica de ciudă că a dat pensia pe ea și copilul o strică în 20 minute și fizicienii s-au apucat să ciocnească neutronii și protonii și au rezultat alte micro-particule pe care le-au numit quarcuri (un proton are 2 quark-uri up și 1 quark down; un neutron are 2 quark-uri down și 1 quark up). Ulterior băieții în halate albe puși pe spart lucruri au tot accelerat aceste particule și le-au ciocnit unele de altele și au reușit să obțină tot felul de alte particule, pe lângă quarci: zioni, pioni, leptoni, bosoni, taoni, etc.
În momentul de față suntem puțin în urmă cu tehnologia, cel puțin până se construiește acceleratorul de particole de la Măgurele și nu știm dacă ultimele particule mai pot fi sparte în bucăți sau nu. Există fizicieni care susțin că procesul de divizare al particulelor este infinit (asemănător cu procesul de generarea al fractalilor). Dacă se dovedește a fi așa, avem pe mână una bucată problemă filozofică: cum putem avea infinit în finit? Atomul, quark-ul, pionii, leptonii au dimensiuni finite. Îi poți ține în palmă și dacă ai avea o vedere foarte bună i-ai putea măsura de la stânga la dreaptă și de sus în jos. Și atunci cum poate conține infinitul în el? Cum ar fi posibil ca un quark să poată fi divizat într-un număr infinit de particule?
Galaxia Andromeda – cea mai apropiata de Calea Lactee. Se estimeaza ca ar avea 1 trilon de stele. Sursa: NASA |
Mor iubirile. Ne mor părinții și frații. Moare și Universul, în oricare din cele patru forme ale acestuia. Există teorii avansate despre moartea universului și sunt convins că știi măcar una dintre ele (National Geografic style): peste un miliard de ani (asta nu știai) moare Soarele, lucru care va duce la moartea sistemului nostru solar (pe asta sigur o știai). Ce am aflat din această carte, și mi s-a părut bizar, este că oameni au un plan pentru a muta planeta Pământ pe orbita Soarelui astfel încât atunci când acesta să moară, noi să continuăm să existăm. Apocalipsa Universului are 5 suspecți de serviciu: Big Chill (Marele Îngheț – expansiunea eternă: Universul se extinde până când ajunge atât de diluat că nu mai poate exista nimic), Big Crunch (Marele Colaps – recolapsare: Universul se re-contractă până ajunge tot cât un atom. Gen, Big Bang, dar în sens invers), Big Rip (Marea Ruptură – un grad al expansiunii infinite în care totul este sfâșiat: galaxii, atomi, etc.), Big Snap (Marea Plesnitură – o diluare care ajunge să plesnească, datorită întinderii exagerate) și Death Bubbles (Bulele morții – niște baloane cu un univers mort care se extind cu viteza luminii).
Chestiile astea au un orizont de timp de câteva miliarde de ani așa că ar trebui să ne doară la bască. Corect? Există totuși două scenarii apocaliptice pe care eu la treizeci și ceva de ani am șanse la se prind: război nuclear accidental și AI (Artificial Intelligence; pe românește Inteligența Artificială). Despre războiul nuclear pot spune că se pare că rușii au fost la 5 minute de a lansa o rachetă nucleară către SUA, în timpul războiului rece și asta din cauza unei rachete de cercetare norvegiene care naviga pe la Polul Nord. În contra-partidă, americanii au atacat un submarin fantomă (bine că nu l-au nimerit), despre care aveau să afle ulterior că era un submarin nuclear rusesc.
Să presupunem că oamenii se potolesc. Amenințarea cea mai periculoasă vine din partea Inteligenței Artificiale. În momentul în care apare primul software care se auto-rescrie și se auto-recompilează, omenirea are zilele numărate. Imaginează-ți de câte ori se poate rescrie un program și să poate îmbunătăți într-un interval de 1 oră. Noi (o echipă) muncim la Ra Workshop software de 13 ani și mai avem de muncă încă 20-30 de ani de aici înainte. Eu fac o înmulțire în 10 secunde și am șanse de 40% să greșesc. Cel mai rapid calculator existent în 2012 făcea 20.000.000 de miliarde de operații pe secundă. (Dacă nu s-a înțeles reiau în scris: face 20 de milioane de miliarde de operații pe secundă). Cât poate realiza un astfel de calculator care se auto-rescrie într-o zi? Cât timp crezi că îi trebuie ca să înțeleagă că oamenii sunt consumatori de resurse care: a) periclitează planeta pe care el există și b) consumă resurse de care el are nevoie. Cât timp de auto-rescriere i-ar fi necesar unui robot dotat cu acest tip de software ca să capete noțiunea de conștiință? Cât timp crezi că va dura până când omenirea va dispărea ca rasă și va continua să existe doar ca o inteligență într-o mașină hardware? În caz că ar mai fi nevoie de argumente uite aici: Stephen Hawking: Humans only have about 1,000 years left (traducere: Umanitatea mai are circa 1.000 de ani de trăit).
Dacă te-ai înflăcărat și îți spui: „Mamă, ce tip deștept e Mihalca ăsta!” (ceea ce de altfel este foarte adevarat), află că acest articol nu este despre mine, ci despre cartea Universul nostru matematic, de Max Tegmark. O carte fascinantă, un pic complicată, în sensul că pe parcursul lecturii ți-ar fi utile câteva minime noțiuni de matematică și/sau fizică, dar care conține în același timp informație științifică și provocare filozofică. Iar mie îmi plac provocările filozofice…
Dacă ceea ce am scris a părut interesant, atunci e bine să știi că această carte poate fi cumpărată de aici.