Australia in trei puncte: Adelaide, Melbourne si Sydney (I)
Citesc o carte prin intermediul căreia autorul ne propune să nu ne oprim niciodată din iubit și în niciun caz să nu ne limităm la o singură persoană. De ce să iubești o femeie, când poți iubi 2, 6, 10 sau 50? E interesant, știu! (Revin cu detalii). Acum 6 luni am scris articolul Singapore. Iubire de pe aeroport, în care în declamam dragostea nemărginită pentru Singapore, ca la nici un an de zile, dragostea să mă năvălească din nou, mai puternic și mai profund ca niciodată. Sydney este noua mea iubită și ea provine din Australia.
La a doua vizită în Australia, am avut ocazia să petrec 3 săptămâni, împărțite aproape în mod egal, între Adelaide, Melbourne și Sydney. Nu m-am săturat și m-aș întoarce acolo și mâine chiar dacă asta ar însemna să zbor din nou 27 de ore.
Hai să declar din capul locului ce este important de știut. Dacă aș fi în situația de a nu mă descurca în România sau de a-mi face probleme în privință educației și șanselor în viață ale copiilor mei și dacă Doamna și cu mine am decide să ne încercam norocul prin alte părți, atunci Australia ar fi de departe prima opțiune. E al dracu’ de departe, iar dacă pleci, ar fi bine să accepți că tocmai ți-ai luat la revedere definitiv de la toți cei rămăși acasă. Dar, chiar și așa, tot cred ca este cea mai buna alegere.
Ce face Australia atât de plăcută? Hai să le luăm pe rând:
1. No worries. Nicăieri, pe unde am călătorit până acum, nu am întâlnit oameni mai relaxați, mai zâmbitori, mai prietenoși și dispuși să îți acorde din timpul lor pentru ceva ce noi am cataloga ca fiind lipsit de importantă. Nu pot eu defini în cuvinte sentimentul acesta, dar crede-mă că dacă facem comparație direct cu atitudinea noastră, a românilor, diferența este …. imensă.
2. Rules. Australia are reguli, iar acestea se respectă de către toată lumea. Nimeni, dar absolut nimeni, nu parchează pe spațiile destinate oamenilor cu handicap. Pe autostradă toți merg constant cu viteza maximă (110 km/oră). Practic, dacă intri pe autostradă între 10 autovehicule și mergi 50 km, presupunând că toți merg mai departe ca tine, vei ajunge la destinație în aceeași configurație, fiecare autovehicul păstrându-și poziția inițială. Pe un loc care permite parcarea plătită, timp de jumătate de ora, nimeni nu va lăsa mașina 31 de minute.
De ce se respectă regulile? Pentru că este 200$ amenda pentru traversarea străzii prin loc nepermis. Amenzile sunt foarte mari și există oameni care chiar se ocupă să fie aplicate celor în cauză. De fapt acest sistem de reguli este un mod de a ține în rând o țară formată din emigranți proveniți din zone mai puțin civilizate și o formă de a genera un venit sigur la bugetul statului. Între 70$ și 150$ amenda pentru parcarea neregulamentară sau depășirea timpului de staționare. Intre 1.000$ și 2.000$ amenda pentru parcarea nejustificată pe spațiile destinate persoanelor cu handicap.
3. No smoking. Pe la finalul celor 3 săptămâni nu ne aminteam să fi întâlnit vreun fumător. Faptul că fumatul este interzis în locurile publice este un motiv, dar nu poate justifica întru totul situația. Am făcut verificări amănunțite și am constat cu surprindere că un pachet de Marlboro este 30$ / pachetul. Cele mai ieftine țigări pe care le-am găsit (no name) costau 22 $/ pachetul.
4. No harassment. România are unele dintre cele mai frumoase femei din lume. Îmi place când câte un client încearcă să mă corupă propunându-mi femei care ar trebui să mă dea pe spate prin frumusețea lor, iar eu le amintesc că vin din Estul Europei – izvorul femeilor frumoase, și că se angajează într-o misiune cam dificilă. Rezist cu brio la toate, mai puțin uneia singure. În aceeași măsură, și o spun cu fiecare ocazie pe care o am, România are o legislație proastă în privință agresiunilor (de orice tip, dar preponderent sexuale) sau are o legislație care nu este aplicată. În Australia nu există această problemă, ceea ce duce la un efect foarte plăcut. Ca femeie îți poți alege orice ținută, orice moment al zilei și orice stradă (nu am umblat prin periferie și nu prea știu cum e acolo, deși mă aștept să fie la fel) și vei fi în perfectă siguranță. În aceeași măsură, dacă ești bărbat, poți spune Hi! oricărei divinități feminine și vei fi surprins că se va opri, va zâmbi sau va râde chiar, și va sta puțin de vorbă cu tine, indiferent de celelalte detalii. În România zâmbim prea puțin. Femeile noastre zâmbesc puțin și râd rar!
5. Big money. În principiu, în Australia viața este atât de bună încât nimeni nu prea mai vrea să muncească. Emigranții sosiți de curând, cei care au o situație financiară mai subțire și în consecință au mai multă poftă de muncă, sunt adevărate nestemate pentru un antreprenor. Ceea ce îmi place la Australia e că dacă muncești (indiferent de calificarea pe care o ai), nu ai cum să nu reușești. Nu ai cum! În general salariul unui muncitor în construcții în Australia, bate salariul unui manager de nivel mediu de multinațională, în România. Iar dacă mai ești calificat și în IT…..nici nu vreau să spun cât câștigi, că mă ia durerea de cap. Atenție însă, că în medie Australia este de cel puțin 3 ori mai scumpă ca România. Ce costă la noi 10 lei, în Australia costă 10 $ (cel puțin). Exemple: o bere – 10$, o cafea 9$-10$, o sticlă de Coca-Cola la 2 l – 6.5$.
Există și un inconvenient. Eu am găsit doar unul: Australia are o gaură în stratul de ozon, iar asta face ca soarele literalmente să ardă. Soarele este atât de puternic, încât îți provoacă arsuri ale pielii, în doar câteva minute de expunere. Am văzut foarte multe femei care au pielea înțesată cu pistrui. Sauron susține ca la origine este gena britanică, generatoare de păr roșu și ten pistruiat, dar eu sunt de părere că sunt leziuni provocate de soare. Cum eu am o pasiune pentru pielea doamnei mele, asta ar fi o problemă de luat în considerare.
Revin cu fotografii din fiecare oraș.