Incinerare
Am văzut că Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujbă religioasă, întrucât a solicitat să fie incinerat și mi-am adus aminte că am o problemă mai veche pe tema asta (detalii aici).
Biserica Ortodoxă a dat o circulară, în urmă cu ceva timp, prin care preoții au fost informați va vor fi excomunicați dacă efectuează slujbe religioase persoanelor care aleg să fie incinerate. Menționez că am văzut un reportaj pe tema asta și nu m-am ostenit să verific sursa, dar comportamentul clericilor în cazul Nicolaescu pare să valideze ideea.
Acum câteva sute de ani, preoții le explicau răzeșilor și iobagilor să stea liniștiți și să își vadă de lucratul pământului boierilor în liniște și să nu fie deranjați că sunt săraci lipiți, că nu au ce pune pe masă, că boierul le ia truda, FEMEIA și fiica virgină, onoarea și uneori chiar și viața, pentru că doar spiritul contează și nimic din ceea ce e pământesc. Deci, trupul putea fi pângărit pentru că sufletul rămânea intact, iar în viața de apoi, răzeșii împreună cu iobagii se vor lăfăi în arealul Raiului, pe când nobilii violatori de trupuri și suflete, vor putrezi în focurile Iadului.
Criza economică a generat printre altele o schimbare, firească dacă stai bine să te gândești, în modul în care oamenii văd înmormântarea. Taxele, costul uneori ridicol de mare al locului de veci, costurile cu biserica, preoții, dascălii, groparul, sicriul, haine, prapuri, cu pomenile și cu tot ce mai avem noi în cultură, i-au determinat pe mulți să apeleze la incinerare. (Firește că nu e cazul D-lui Nicolaescu, el având cu siguranță alte motive).
Ce urăște cel mai mult un manager? Scăderea vânzărilor. Ori de ce au parte clericii pe timp de criză? De sinucideri și incinerări, deci de o scădere a încasărilor legate de ritualul înmormântării. Dar ce mai știe un bun manager? Să acționeze din timp. Și uite cum au dat această lege internă care interzice slujba persoanelor care alege incinerarea. Dintr-o dată, trupul a devenit important. Chiar dacă el putrezește, de multe ori chiar cât omul este încă în viață, îl vor. Firește că nu îl vor gratis! Ci cu taxe și parastase periodice incluse!
Poate ai văzut acum vreo 2-3 luni, la Iași un nene (care acum a fost ales parlamentar) a efectuat o slujba pe banii lui, pentru aproximativ 40 de oameni care muriseră și pe care nu îi revendicase nimeni de la morgă de luni de zile. Orice cleric va spune că biserica face slujbe gratis și face fapte sociale. Unii preoți fac! Clericii niciodată! (Știu un preot care crește de unul singur o armată de copii abandonați). Problema mea nu este cu preoții, ci cu instituția bisericii și înalții clerici ce o conduc (scrisul cu litere mici este intenționat). Clericii sunt interesați de Catedrala Neamului – un colos de piatra și marmura care va costa sute de milioane de euro. Iar la asta trebuie să contribuie și vii și morții. Nu m-ar mira ca la finalul construcției să le taie mâinile muncitorilor, precum la Taj Mahal, ca să nu mai poată face una la fel. Clericii îi vor pe oameni în genunchi și cu mâna întinsă. Clericii sunt niște vânzători de vise!
Personal mă doare la bască ce se întâmplă cu trupul meu după ce nu voi mai fi. Poate apuc să scriu o carte sau să fac un copil și își vor aduce aminte de mine pe baza a ceea ce am făcut și/sau am fost. Sau poate voi trece neobservat. Înțeleg totuși nevoia celorlalți pentru o înmormântare după ritualul creștin. Înțeleg însă și mai bine libertatea fiecăruia de a alege cum dorește să se ducă.
PS: rămân dator cu un articol despre o slujbă religioasă la care participam cu toți și care este extrem de misogină (în opinia mea).
Ana
Mda, mult cinism in tot scandalul asta cu incinerarea lui S.N. Auzeam aseara la o emisiune TV cum unii erau atat de convinsi ca S.N. si-ar fi pierdut mintile in ultimii ani de viata, incat sfatuiau familia sa ignore dorinta defunctului si sa-l ingroape cu slujba preoteasca. Este ridicola toata aceasta indignare a unora despre modul in care un om decide cum sa paraseasca aceasta lume.
Pe de alta parte, ceea ce ma dezgusta pe mine este alegerea televiziunilor de a transforma inmormantarea unor personalitati intr-un show de cel mai prost gust. In mod cert, si de aceasta data, se adevereste ca priveghizarea (transmiterea in direct a priveghiului) este deja un trend in Romania. Ma revolta pana la greata fizica toate discutiile televizate cu mortul cald pe masa despre viata sa intima, toate barfele de doi bani si datul cu parerea a unor neaveniti, ma exaspereaza la maxim toata aceasta mizerie ridicata la rang de rating.
Am ramas socata sa vad cum unii fotografiau mortul in sicriu sau se pozau la capataiul acestuia, dupa care au postat fotografiile pe bloguri sau facebook. Am vazut asta la inmormantarea lui Stefan Iordache si cred ca ala a fost momentul cand am renuntat sa mai citesc bloguri (al tau ramane o exceptie).
Si, da, ai dreptate: in Romania, din pacate, te costa mai mult sa mori decat sa traiesti. Nu comentez nimic despre practicele Bisericii. Ce sa ne mai mire? In 2012, s-a publicat o statistica potrivit careia Patriarhia Romana a avut in 2011 un profit de 6,5 milioane euro. Pentru comparatie, McDonalds Romania, vreo 4 milioane. Imi amintesc ca in vara se dezbatea chiar o propunere de lege prin care preotii sa fi scutiti de plata impozitului pe venit. Nu stiu ce s-a ales de ea.
Marius Mihalca
Nasterea si moartea sunt secvente fascinante pentru majoritatea fiintelor. Antilopele in savana privesc cu mare atentie, daca au ocazia, un leu care le omoara si mananaca o ruda. Doar ca noi oamenii, care ne pretinde a fi in varful lantului trofic, am putea adopta alt comportament.
Si mie mi se pare o stupizenie sa te duci sa protestezi in legatura cu modul in care un om sau familia acestuia au decis sa organizeze o inmormantare. Dar nu sunt mirat ca se intampla.
Din cate stiu eu preotii nu platesc impozit pe venit (adica pe salariu). Sunt foarte curios sa aflu daca biserica plateste impozit pe profit si impozit pe dividende.
Cristian Pascu
Așa cum nu poți fi un bun antreprenor dacă nu înveți cum să construiești un business și cum să îl crești, cum se face și de unde începi, care sunt regulile, așa cum nu poți fi fizician dacă nu înveți fizică, de la F=ma până la E=mc2 și mai departe, așa cum nu poți fi medic dacă nu înveți pe de rost sutele de oase și tipuri de celule și țesuturi și gene, așa cum nu poți fi inginer dacă nu înveți structuri și materiale și rezistențe, așa nu poți fi teolog și creștin dacă nu înveți și nu citești și nu înțelegi despre creștinism.
Astăzi oamenii, creștini sau nu, nu mai citesc. Se uită la ce face un popă, doi sau trei, și ca un statistician destoinic trage linie. Merge la o cununie la un prieten din liceu, aude două cuvinte și trage o concluzie. Misoginie. Ev mediu.
Marius Mihalca
Salut Cristian,
Cand am citit comentariul primit pe mail mi s-a parut cunoscut numele. Te-am adaugat in lista de bloguri urmarita (desi eram convins ca o facusem deja).
Nu sunt un ortodox practicant, dar nici total strain de fenomen nu sunt. Iti spun ce am inteles eu din ce isi doreste Divinitatea de la noi. Cred ca isi doreste sa fim oameni buni, onesti, drepti, echilibrati, atenti la cei din jur, iubitori. Nu cred ca isi doreste sa fim slugarnici, rai, razbunatori, perfizi, mincinosi. Daca tu, sau altcineva, imi spune ca Lui Dumnezeu ii pasa ca ai parul verde sau mov, ca ti-ai facut un tatuaj sau ca esti gay, ca vrei sa fii incinerat sau vrei sa te bagi la conservat in gheata dupa moarte, in dauna a ce in seamna a fii un om bun, atunci…. ma apuc de citit despre crestinism si ortodoxie.
Cristian Pascu
Salut Marius,
A-ti vopsi părul sau a fi gay sunt două lucruri foarte diferite. Lui Dumnezeu îi pasă de orice facem, bun sau rău. Nu ca să ne urmărească sau să ne pedepsească. Asta este o perspectivă juridică-totalitară pe care ortodoxia nu o împărtășește. (E mai mult specifică cultelor neo-protestante, care sunt foarte riguroase)
Dimpotrivă. Tot ce facem, facem dintr-o inimă bună, curată, sau nu. Aici este aspectul important. Să înțelegi fiecare act din ce fel de inimă vine. Fiindcă mulți înțeleg conceptul de "om bun" foarte diferit.
Marius Mihalca
Intentionat am pus "guy" in text. Ma asteptam sa nu fii de acord cu asta. De data asta subscriu la cele spune de tine. In plus eu cred ca TOTI oamenii au o sansa ("de a se mantui" – daca ar fi sa folosesc un termen cu conotatie religioasa), indiferent de anumite particularitati/excentricitati. 🙂
Eu sunt un tip bun si sunt de acord cu asta! Iar Dumnezeu e mult mai bun ca mine, deci….. 😀
Dan Ghenea
Toate imi sunt permise dar nu toate imi sunt de folos. Iar daca imi pierd o buna parte din capitalul limitat de timp si energie cu lucruri care nu imi sunt de folos…
Marius Mihalca
Sunt perfect de acord cu cele spuse de tine. Consider insa ca e important ca fiecare indifid sa aiba libertatea de a decide singur ce ii este de folos sau nu. Chestiile impuse imi creaza o senzatie de disconfort si am automat tendinta de a le respinge. (In mod similar cum e cu afirmatiile care contin termeni absoluti 🙂 )
Iona
Nu sunt spuse de el. E un citat ales foarte bine in context.
Iar pt ca nu exista nici ghilimele si nici sursa putem spune ca e plagiat :)))
Dan Ghenea
Sfantul Apostol Pavel nu se va supara. De altfel, notiunea de plagiat e una dintre vanitatile recente. Nimic nou sub soare(as pune si aici ghilimele daca m-as putea decide cui sa atribui "inventia"!)