Carte: Dragostea dureaza 3 ani – Frédéric Beigbeder
Nu mi s-a mai întâmplat până acum să citesc o carte într-o singură zi. Mi-au trebuit mai mult de treizeci de ani că să reușesc acest lucru. Nu știu cum arată varianta orginală, în franceză, dar ediția în limba română zici că este editată de un student care își pregătește lucrarea de diplomă. Font mediu, distantă dublă între rânduri, spațiu mare față de marginile foii și uite-așa obții o carte voluminoasă și satisfacția că o poți într-o singură zi.
Există unele meserii care fac din persoanele ce le exercită miez. Poți să fii tu inginer, doctor, profesor, dar dacă nu ești copywriter nu știi ce-i viața. Poate nu am nimerit eu meseria care aduce fericirea, dar se pare că Marc, personajul acestei cărți, a dibuit-o. Când lucrezi în publicitate nu prea mai poți înghiți căcaturi, pentru că tu îți ocupi tot timpul cu generarea, ambalarea și livrarea lor pe piață. Aștepți apoi gușterii (aka noi) să le înghită – și vorba lui Quentin Tarantino – să mai fie și fericiți și să îți mulțumească pentru ele – având ca scop unic: creșterea consumului. Ești deja peste ceilalți, nu mai poți fi păcălit și deci e firesc ca dragostea să dureze 3 ani. Frédéric Beigbeder chiar a lucrat în publicitate, până să fie dat afară, iar asta s-a întâmplat datorită altei cărți decât cea prezentată acum.
Nu mi-au plăcut niciodată oamenii care caută un citat pe net, îl pun la status și peste noapte au devenit isteți. Frédéric Beigbeder, în Dragostea durează 3 ani are zeci de citate care ar putea face carieră. Dacă sunt scrise de el, atunci tipul e genial. Dacă sunt rezultatul unor culegeri, atunci e doar un tip banal, ca și mine. Sper totuși că sunt scrise de el și din acest motiv am să fac o excepție de la modul în care prezint cărțile citite. Am să renunț a-mi exprima părerea și am să pun direct câteva citate, într-o ordine deloc aleatoare, în așa fel încât să exprim ceea ce cred eu că este esența acestei cărți.
Să purcedem! (asta pentru a ne aminti și de cuvinte românești cu tradiție)
„Bărbatul este un animal nesatisfăcut, care ezită între mai multe frustrări. Dacă femeile ar fi șmechere, l-ar refuza, ca să alerge dupe ele toată viață. În dragoste există o singură întrebare: când încep minciunile?…. Cel mai bun lucru pe care îl poți face la o înmormântare este să te îndrăgostești…. Nu poți dori ceea ce ai, e împotrivă naturii. De aia căsniciile frumoase sunt făcute țăndări de orice necunoscută care se înființează. … Ceea ce ar trebui să cauți toată viața, fără încetare, este o femeie care să nu-ți aparțină niciodată!
…
Dacă nevasta e pe cale să-ți devină prietenă, e timpul să-i propui unei prietene să-ți devină nevastă (nr: asta mi se pare geniala) ….Faptul că îți înșeli nevasta nu e chiar atât de grav, în sine, dacă ea nu află niciodată.
…
-Mi-e prea teamă de tine, ți-am spus-o întotdeauna. Dragostea noastră e frumoasă pentru că e imposibilă, știi prea bine. În ziua în care voi deveni disponibilă, n-ai să mai fii îndrăgostit de mine….
…
E mult mai plăcut să faci dragoste atunci când ești îndrăgostit… Cei care critică dragostea sunt, bineînțeles, cei care au cea mai mare nevoie de ea…. Dacă vrei să dureze (n.r. dragostea) cred că trebuie să te obișnuiești cu gândul că o să te plictisești ca la carte. Trebuie să-ți găsești persoana cu care ai chef să-ți împarți lehamitea. De vreme ce pasiunea eternă nu există, măcar să căutăm o plictiseală agreabilă.
…
Trebuie refăcut totul. Trebuie reorganizat totul, în societatea asta. În ziua de azi, cei care au bani n-au timp și cei care au timp n-au bani. A scăpa de muncă e la fel de greu cu a scăpa de șomaj… Oamenii sunt prinși în laț cu ajutorul banilor: își sacrifică libertatea pentru ca să-și plătească impozitele.
…
Omul singur redevine preistoric: după câteva zile nu se mai rade, nu se mai spală, mormăie. Pentru ca ființa umană să ajungă la civilizație, a fost nevoie de milioane de ani, în timp ce întoarcerea la Neanderthal îi ia mai puțin de o săptămână.
…
O iubesc și totuși mi-e teamă să nu ne plictisim. Uneori, ne prefacem dinadins că suntem plini de draci…Suspansul crește. Peste patru zile se vor împlini trei ani de când trăiesc cu Alice… Dacă povestea noastră da chix, eu o să rămân absolut blazat. N-am să mai pot da atât de mult altcuiva.
…
Descopăr că, pentru a rămâne îndrăgostit, e nevoie că în fiecare din noi să existe o părticică de insesizabil. Trebuie să refuzi platitudinea, ceea ce nu înseamnă să născocești tresăriri artificiale și cretine, ci să știi să fii uimit în fața miracolului fiecărei zile. Să fii generos și simplu. Ești îndrăgostit în ziua în care pui pastă de dinți pe o altă periuță decât a ta.
Am învățat, mai ales, că, pentru a fi fericit, trebuie să fi fost foarte nefericit. Fără ucenicia durerii, fericirea nu este solidă. Dragostea care durează trei ani este aia care nu a urcat munți și nici nu a ajuns în prăpăstii, aia care îți cade mura-n gură. Dragostea nu durează decât dacă fiecare îi cunoaște prețul și e mai bine să-l plătești dinainte, altfel riști să achiți notă ulterior…. Trebuie să știi cine ești și pe cine iubești. Trebuie să ai ucenicia terminată, pentru a trăi o poveste neterminată.
…
Mâine se vor împlini trei ani de când trăiesc cu Alice.”
Dragostea durează 3 ani se recomandă a fi un anti-tratat de iubire modernă. Este cartea cel mai ușor de citit pe care am întâlnit-o până acum. Dacă folosești metroul pentru a merge dimineața la muncă, atunci e chiar perfectă. Eu unul mă declar mulțumit atât de stil, cât și de efectul post lectură. O recomand cu căldură.
Această carte poate fi cumpărată de aici.
Anonim
Foarte adevarat! Cu asta sunt de acord, insa la articolul despre motivele pentru care se casatoresc femeile am ceva de adaugat…In mare parte sunt de acord si cu ce ai afirmat acolo dar simt nevoia sa adaug si categoria celor care se casatoresc din dragoste sincera dar care interpreteaza gresit ceea ce simte partenerul pentru ele. Aici vroiam defapt sa ajung…cred ca majorotatea barbatilor se casatoresc din dorinta de a se "aseza", intemeia o familie, "intra in randul lumii". Cred ca pasiunea lor pentru femeile cu care se casatoresc se sfarseste destul de repede, poate chiar mai repede decat cei 3 ani amintiti mai sus. In acest caz, greseala doamnelor e ca isi fac iluzii desarte cu privire la sentimentele sotilor sau, mai bine spus inteleg gresit modul de a iubi a unui barbat. Aici cred ca e o marea diferenta. Suntem foarte diferite in felul nostru de a iubi fata de cel in care iubesc barbatii. Asa cum suntem adeseori catalogate ca "de neinteles", la fel pot spune si despre barbati – ca ajungem greu sa ii intelegem 🙂
Marius Mihalca
Buna Anonimo!
Pe langa criteriul mentionat de tine mai putem gasi si altele. Dar criteriul pe care il aduci in discutie e interesat si poate ar trebuie sa scriem despre motivele pentru care sa insoara barbatii. Ma gandesc si daca pot scoate ceva interesant poate si public.
Cat despre mentinerea unei relatii armonioase in cluplu, eu am o parere putin diferita (cred). Consider ca este apanajul femeii de a mentine treaz interesul partenerului. Fireste ca are si acesta indatoriri, dar parca femeia are mai multe instrumente cu care poate opera acest aspect.
Anonim
Buna Marius, e mult mai complex decat atat. Insa astept cu interes sa citesc articolul despre motivele pentru care se casatoresc barbatii 😉
Radu P
Ultimul citat e de pus in rama…Nimic mai adevarat…
"…pentru a fi fericit, trebuie să fi fost foarte nefericit. Fără ucenicia durerii, fericirea nu este solidă"…
Marius, pot sa dau copy paste?…:)
Marius Mihalca
Poti sa dai! Nu am inteles, insa, cui?
Mirela
Salut Marius,
Intentionez sa imi achizitionez si eu aceasta carte, dar din cate vad pare destul de superficiala si se limiteaza la iubirea din zilele noastre. Faptul ca oamenii de azi sunt adeptii senzatiilor tari si nu cauta fericirea pe termen lung, este o consecinta a faptului ca nu stim sa iubim si confundam iubirea cu senzationalu.
Tot timpul m-am intrebat de ce se depart oamenii dupa cativa ani de relatie, si cred ca aceasta carte are toate raspunsurile: iubirea moderna.
Are cumva si solutii, inafara de a pune pastă de dinți pe o altă periuță decat cea personala?
Marius Mihalca
Buna Mirela,
Sunt cam dus cu capu' astazi si cand am citit comentariul tau, nu am vazut carui articol ii este adresat si am presupus ca este al recenziei la Dragostea in vremea holerei (publicat in urma cu cateva zile; https://www.mihalca.ro/2013/02/carte-dragostea-in-vremea-holerei.html). Ma intrebam ce dracu am scris in recenzie daca asta s-a inteles si ma vedeam deja atacat de toti fanii acestei carti.
Acum ca stiu despre ce vorbesti, pot intocmi si un raspuns. Sa stii ca nu e rea aceasta carte si se citeste chiar foarte usor. Poate chiar prea repede si prea usor. Cred ca propune si o solutie (cel putin cea care a functionat in cazul lui): munca. Relatiile muncite si care anterior au fost presarate de o puternica suferinta imbinata cu o dorinta de a reusi, la fel de puternica. Munca in relatie pare a fi secretul, iar suferinta este "remainderul" care te pune din nou la munca atunci cand vei avea tendinta sa te relaxezi.
PS1: de cand am pus linkuri de afiliere (prin care incasez si 1.2 ron pentru fiecare carte vanduta) pot vedea cata lume cumpara aceasta carte, prin intermediul blogului meu. Este, de departe, cea mai vanduta carte prin intermediul mihalca.ro. 😀
PS2: acest articol este primul in top, ca numar de afisari, desi cred ca am articole mult mai interesante decat acesta. O posibila explicatie ar putea fi citatele incluse in articol.
Te astept cu o opinie dupa ce citesti cartea. 🙂