School for Startups – La final
În urmă cu aproape un an eram împreună cu Raluca în Old City și îi povesteam despre cum aș vrea să urmez o școală de antreprenoriat de care auzisem de curând, dar cum că ar fi cam scumpă și nu știu dacă mi-aș fi permis-o în contextul financiar de la vremea respectivă. Aveam lucruri mai importante de discutat, dar cele două minute în care am vorbit despre School for Startups m-au convins și a doua zi am și aplicat.
După 10 luni am completat un formular de feedback care dorea să afle ce am învățat la School for Startups. Nu mi-a luat mult să realizez că am la favorite căile de marketing, managementul partenerilor, marketingul în mediul virtual și nu în ultimul rând pitching-ul (elevator pitch). Una din cele mai tari experiențe le-am trăit chiar în ultima sesiune când am avut ocazia să fac pitch – fără o pregătire prealabilă – în fața a trei business angels și a unui director de fond de investiții. Surpriza cea mare a venit la finalul pitching-ului când directorul de fond a spus ceva în genul: „Rolul unui pitch este să mă faci să îmi doresc să aflu mai multe în cadrul unei a doua întâlniri. Tu ai reușit„. Că să o citez pe DT, primul gând a fost: „Mă dă-mă dracu’! Pe bune?„. Da pe bune și cred că am fost și singurul. :p Asta ca să o fac pe mama mândră, că mai dă și ea un ochi pe blog din când în când.
La berea de final una din problemele pe care le-am discutat cu ceilalți antreprenori a fost dacă noua taxă de 1.400 euro, plătibili în rate (comparativ cu 500 euro cât a costat prima ediție) nu e prea mare. Am fost și sunt încă tentat să cred că e puțin cam scump. Totuși, în aproape 10 ani de când am firmă am piedut N multipli de 1.400 de euro, unde N este un număr natural mult mai mare ca 10. Când spun pierdut mă refer la costurile (fie ele sub formă de muncă voluntară, investiții neprofitabile, cheltuieli inutile, taxe nejustificate, etc.) aferente deciziilor proaste și/sau neinspirate pe care le-am luat de-a lungul timpului împreună cu partenerii mei. Ce încerc eu să spun este că dacă ai un buget de 5.000 euro (sau mai mult) pentru o noua afacere pe care dorești să o înființezi, dă 1.400 euro pe School for Startups și vei reuși cu restul de 3.600 euro să faci același lucru mult mai bine. Dacă ai doar 500 euro buget pentru afacerea ta, da-i bătaie, fă o firmă și Divinitatea să te ocrotească pentru că va fi tare greu.
În speranța că poate articolul ajunge și la cei de la FPP (Fundația Post Privatizare), Marius Ghenea și/sau Doug Richard am și niște sugestii de îmbunătățire a programului.
1. Business planul care se face după prima sesiune ar trebui continuat în sesiunea a doua. Aș alege 3 dintre cele mai bune business planuri din domenii diverse și i-aș pune pe Marius și pe Doug să dea cu ele de pământ. Prin asta vreau să spun că aș vrea ca ei să scoată în evidența ce e bine și ce nu. Astfel publicul va înțelege mult mai clar cum să facă un business plan.
2. 2. De la Marius Ghenea m-aș aștepta să prezinte un model de cashflow, despre care vorbește și în cartea Antreprenoriat. Un tânăr antreprenor trebuie să învețe cel mai clar mod de a îți administra cheltuielile.
3. Prezentarea pitching-ului aș devansa-o în sesiunea numărul 3 și i-aș lăsa pe cursanți să pregătească pich-uri profesioniste pentru ultima sesiune. Au fost foarte faine și astea la cald, dar nu ar fi rău dacă ar avea șansa să se și pregătească.
4. În seara primei zile din fiecare sesiune aș organiza o petrecere într-un club. Berea și cocktailurile par să îi facă pe antreprenori să socializeze mult mai bine. Asta și ca răspuns la observația lui Doug că românii socializează mai greu decât americanii.
Mai am idei, dar tocmai pentru că am fost la School for Startups nu le dau gratis. Le dau la schimb cu discuții despre businessul meu, fie cu Marius, fie cu Doug. Nici nu sunt pretențios după cum se vede. 🙂
Pentru cei care au dubii despre ce scriu aici îi anunț că postul nu este plătit și/sau suvenționat în niciun fel. Am făcut destulă școală în România – liceu, facultate, master, școală de șoferi, școala vieții – cât să afirm că School for Startups e diferit. Pentru un tânăr(ă) care chiar vrea să își facă o afacere School for Startups nu se ratează! Vorba lui Doug: „Antreprenoriatul poate fi predat și trebuie învățat!”
Cu voie bună,
Marius Mihalca
Partener Pyramid Software
Anonim
De acord cu tot ce-ai scris!
Sorin (coleg S4S)
Anonim
la multi ani
Marius Mihalca
Salut Sorin,
Ma asteptam sa fii de acord ca doar am dezbatut-o la bere! 🙂 Te astept la urmatoarea intalnire. 😉
Marius Mihalca
Salut Cypy,
La multi ani si tie! Sa traim cu toti!