|  Viață   |  Parcul Artelor – ziua II

Parcul Artelor – ziua II

Ziua II a festivalului Parcul Artelor, deci Cocosul decapitat in regia lui Radu Gabrea (in realitate filmul are doi regizori, celalalt fiind Marijan Vajda).

Filmul isi propune sa infatiseze situatia sasilor dintr-un sat transilvanean in anii ’40 inaintea celui de al doilea razboi mondial. Povestea de fundal prezinta comunitatea sasilor bine integrata care desi avea origini pure germanice nu accepta ideile impuse (cu forta) de nazisti. In paralel este prezentata situatia evreilor care sunt tot mai marginalizati pe masura ce se apropie razboiul.

In planul personajelor predomina povestea de dragoste dintre tanarul Felix (sas autentic) si Gisela (e origine evreica). Drama lui Felix este generata de antiteza dintre educatie familiei si dragostea, ce ia proportii, pentru Gisela pe de o parte si educatia capatata in cadrul brigadei nationaliste germane pe de alta parte.

La 23 August, cand prin ordinul maresalului Antonescu romanii intorc armele importriva nemtilor, sasii se vad luptand impotriva fratilor lor (de data asta germani). Mai trista (dar bine realizata) este scena in care avionele germane bombardeaza satele sasesti.

Pe scurt filmul este interesat, are mesaj (desi unul dintre acestea mi s-a parut ciudat: romanii pe scara sociala sunt cam pe locul 3 dupa sasi si evrei, ultimii fiind tiganii – dar pe de alta parte nu stiu cum erau structurate satele sasesti). Nu e genul de film la care sa te duci cu prietena la prima intalnire, dar este exact genul pe care ti-l doresti dupa ce ai te-ai plictisit cum James Bond sare din avion, fara parasuta, cade pe o masina aflata in derapaj, o redreseaza si pe urma …. whatever. In partea scenariului am remarcat tehnica cercurilor tangente intern (asta este un termen inventat de mine), adica actiunea incepe, ajunge intr-un punct – pe cercul exterior, se continua pe cercul interior pana ajunte din nou in punctul de tangenta (inchizand astfel cercul interior) si se continua spre deznodamant – pe cercul exterior. Cred ca v-am pierdut deja. Daca cineva a inteles ce vroiam sa spun sa imi lase un mesaj. 🙂

Laitmotivul filmului este chiar titlul: cocosul decapitat. Aparent in satele transilvanene corpul decapitat al cocosului care se zbate pe ultimul drum nu este un semn prea bun. Capul cocosului decapitat se constiuia intr-un suvenir si se atarna la poarta pentru noroc.

Mai exista ceva interesant, un personaj Mailat (un nume cu o notorietate mai mare de cand cu incidentele din Italia), echivalentul Savistei din romanul Ion de Liviu Rebreanu. Nu va dau mai multe detalii ca poate veti vedea totusi filmul.

Ca o paranteza apelul meu (de blogger) catre cinefili si-a facut efectul. In seara asta au fost 50 de persoane (jumatate in raport cu prima zi) 🙂

Comentarii:

  • 6 iunie 2008
    Anonim

    Bloggere, nu dispera! Esti abia la inceput 🙂

    Iar pe aia cu cercurile tangente ai facut-o lata.. tre sa mai citim niste fizica cuantica!

    Răspunde
  • 6 iunie 2008
    Anonim

    Ai cauta filmele pe IMDB.com? sunt acelesi descrieri. Nu ai si tu ideile tale?

    Răspunde
  • 10 iunie 2008
    Anonim

    super tare.. in special faza cu james bond (btw i never get tired of james bond.. but then again i’m a girl :d) si partea cu cercul interior si exterior… sry to dissapoint u dar nu am inteles exact ideea, asa ca i did the next best thing.. i considered it something clever and funny 🙂 Nu cred ca o sa vad vreunu din filmele astea, nu stiu de ce dar cand aud romana intr-un film ma plictisesc automat, exact cum se intampla cand deschideam caietul de algebra in anul 1 de fac :d asa ca keep writing about them, macar asa aflu si eu despre ce era vorba in ele 🙂
    keep up the good work!

    Răspunde
  • 15 iunie 2008
    Anonim

    @ link: din cate stiu eu, IMDB.com este un site unde userii, si nu marii critici de film, isi expun ideile despre filmele pe care le vad.am citit si eu descrierile de acolo si nu mi se par nicidecum la fel. si, in fond, orice film care nu e David Lynch va fi descris cam la fel de toata lumea, pentru ca are un fir care este inteles cam la fel de toata lumea, cel putin din punct de vedere epic…
    ergo – sa lasam creativitatea absoluta pentru subiecte mai creative.. zic..

    Răspunde

Adaugă un Comentariu: